Kunst op straat

Verleden Veen

Verleden Veen
Verleden Veen
Verleden Veen
Verleden Veen
Verleden Veen

Kunstenaar: Jan (Gerhard Jan) Ros (1961 - ) Meer informatie
Straatnaam: Helenavaart
  Helenaveen
Materiaal: Brons, RVS
Jaar van plaatsing: 2006

Omschrijving:

Verleden Veen
Harde arbeid, maar ook volharding en doorzettingsvermogen zijn bepalend voor het ontstaan van Helenaveen. Zonder de enorme inzet van velen zou dit dorp nooit zijn geworden wat het nu is.
Jan Ros

Helenaveen, Helenaveen ons dorp uit de turf geboren. Een mooier plekje bestaat er geen, 't is goed daarbij te mogen horen. Al bleef niet alles bij het oude en veranderde er veel. Wij zullen altijd heel ons leven houden van Helenaveen en van de Peel.
Jules de Corte

"Verleden Veen" is een kunstwerk gemaakt door Jan Ros uit Amersfoort ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Helenaveen in 2003. De heer J.G.M. Daandels, burgemeester van Deurne, en mevrouw E.M. van Doorne-Derix, voorzitter van de Stichting Fonds Koning Willem III, hebben dit kunstwerk onthuld op 25 juni 2006.
Het is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de gemeente Deurne, de Provincioe Noord-Brabant en de Stichting Fonds Koning Willem III.

Het kunstwerk Verleden Veen van Jan Ros werd op zondag 25 juni 2003 om 11.15 uur onthuld door burgemeester Daandels en mevrouw E. van Doorne-Derix, voorzitter van de stichting Fonds Koning Willem III.
 
Het kunstwerk van Jan Ros is een metafoor voor het zware werk in de Peel. Het werk bestaat uit een aantal samengevoegde elementen die nadrukkelijk geen letterlijk tafereel weergeven, maar waarin wel de geschiedenis voelbaar is.

Deze elementen zijn typisch voor het gebied: het kanaal, de schop, het water en de zwoegende torsende mens. Het is een langgerekte bak met water die wordt gedragen door een torsende figuur. In de bak staat – als in de aarde – een schop. De bak met water is een metafoor voor het kanaal. De schop staat in ruste, na gedane arbeid. De figuur vormt de menselijke factor in het geheel.

Het heeft een hedendaagse uitstraling en daarmee brengt het een verbinding tussen verleden en heden tot stand.

De gemeente Deurne plaatst eenmaal in de paar jaar een kunstwerk in de openbare ruimte. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Helenaveen in 2003 plaatste de gemeente dit kunstwerk in Helenaveen.
 

Plattegrond: