Kunst op straat

Boom-pomp of pomp-boom

Boom-pomp of pomp-boom
Boom-pomp of pomp-boom
Boom-pomp of pomp-boom
Boom-pomp of pomp-boom

Kunstenaar: N.V.T.
Straatnaam: Vorstershof
  Deurne Centrum

Omschrijving:

Na de droge zomer van 1920 gaf de dominee aan loodgieter Gerardus Marinus de Vet (1888-1951) opdracht om achter in de tuin van de predikantswoning aan de Helmondseweg 20 een pomp te slaan. De pomp werd tegen een beuk geschroefd, zodat die in de winter gedemonteerd zou kunnen worden. Dit kwam er natuurlijk niet van en de boom groeide langzamerhand om de pomp heen. De fraters in het nabijgelegen fraterhuis, dominee Meester en Peer Goossens uit het Postpaadje maakten allemaal gebruik van de pomp.

In 2010 was de pomp niet meer zichtbaar omdat de beuk in de loop der tijd helemaal rondom de pomp was gegroeid. Dit proces was al volop bezig toen Peter Vink in 1958 over dit merkwaardige fenomeen schreef in zijn wekelijkse kroniek Dit Deurne van ons (rubriek Peter Vink 31-10-1958: Dit Deurne van Ons. Een wekelijkse kroniek door Peter Vink. - "Boom-pomp of pomp-boom" )

Achter de predikantswoning, het geboortehuis van Aaltje Reddingius, stond vanaf 1962 ook de voormalige ambtswoning van de burgemeester (op het adres Helmondseweg 20a).

Plattegrond: