Kunst op straat

Zonder titel - Kerkhofmuur

Zonder titel - Kerkhofmuur
Zonder titel - Kerkhofmuur
Zonder titel - Kerkhofmuur
Zonder titel - Kerkhofmuur

Kunstenaar: Arch Stuyt (1868 - 1934)
Materiaal: Baksteen, Natuursteen
Jaar van plaatsing: 1924

Omschrijving:

Voor de kerk is een monumentje uit 1924 van architect Jan Stuyt. In de muur een natuurstenen plaat. Het monumentje heet het Eeuwige licht. Het is in 2006 gerestaureerd.

Het Kerkhof

De oudste vermelding van het kerkhof is uit 1447. Toen in 1648 de kerk in handen kwam van de protestanten konden de katholieken hun doden op het kerkhof blijven begraven. Na de teruggaven van de kerk aan de katholieken in 1799 behielden de protestanten een aparte hoek voor hun overledenen. Rond 1860 kregen de protestanten een eigen kerkhof bij hun eigen kerk aan de Helmonseweg. Tot 1829 was het ook gebruikelijk doden in de kerk te begraven, vooral de elite. Verschillende uitbreidingen en veranderingen heeft dit kerkhof in de loop der eeuwen ondergaan. Het werd niet alleen als begraafplaats gebruikt, maar was tevens een plek waar belasting werd betaald en in een overdekte plaats (halle) officiële aankondigingen werden gedaan. Ook was in 1631 het kerkhof strijdtoneel tussen Spaanse en Staatse troepen waarbij vier doden vielen. Sinds 1971 worden op dit kerkhof geen doden meer begraven. Dankzij een verstandig besluit van het gemeentebestuur is het grotendeels gespaard gebleven en in 2006 opgeknapt.

De Kerkhofmuur

De vroegste vermelding van een kerkhofmuur dateert van 1470. Een nieuwe muur werd gebouwd in 1712 waarbij volgens een gemeenterekening 126.000 stenen gebruikt werden met dezelfde afmeting als die van het Deurnese kasteel. De stenen zijn gebakken door Deurnese mensen met Deurnese klei en turf. Een gravure uit 1738 laat zien dat het kerkhof toen al tenminste gedeeltelijk ommuurd was. Pastoor Verhoeven liet in 1860 de muur aan De Visser en tussen het kerkhof en de huidige parkeerplaats optrekken en opknappen waarmee het kerkhof onttrokken werd aan het zicht vanaf de openbare weg. Het meerendeel van de nog aanwezige muur dateert uit 1924 en is onder architectuur van Jan Stuyt (1868 - 1934) tot stand gekomen. In 2006 liet de gemeente Deurne een grondige restauratie uitvoeren.

Het Eeuwige Licht

Ditv monumentje aan de hand van architect Jan Stuyt (1868 - 1934) en gebouwd in opdracht van pastoor Roes vermeld op de gedenksteen: "In het jaar 1924 hebben de kinderen der fraterscholen en der zusterscholen dezen gedenksteen gelegd." Het torentje is opgebouwd uit baksteen met natuursteenelementen en bekroond met een natuurleien spitsdak en loden bolkruis. Naar van oorsprong Frans gebruik brandde er altijd licht in het torentje. De tekst in natuursteen luidt: "Het eeuwige licht verlichte hen." Mede op initiatief van Deurnenaar Theo Koolen is dit monumentje in 2006 gerestaureerd.

In 't jaar
1924
hebben de kinderen der
Fraterscholen en
der Zusterscholen
dezen gedenksteen
gelegd

Het eeuwige licht verlichte hen

 

Plattegrond: