Kunst op straat

Pastoor Roes

Pastoor Roes
Pastoor Roes
Pastoor Roes

Kunstenaar: Albert (Albert Polydorus) Termote Meer informatie
Straatnaam: Pastoor Roespark
  Deurne Centrum
Materiaal: Brons, Zandsteen
Jaar van plaatsing: 1951

Omschrijving:

Het pastoor Roespark werd ontworpen door de landschapsarchitect N. Speller. Het park werd op zondagmiddag 8 juni 1997 officieel door burgemeester Smeets geopend door middel van het in werking stellen van de waterpartij. 

Het bronzen borstbeeld van de naamgever van het park is gemaakt door de kunstenaar A. Termote. Het beeld is bij de onthulling op 4 oktober 1951 door pastoor Van Dinter aan de gemeente Deurne overgedragen. Voordat het beeld in dit park terechtkwam stond het eerst aan het pastoor Roesplein (later Stationsplein) en vervolgens aan de Lagekerk.
 
Gezien vanaf de Kerkstraat ligt het voorste deel van het park op de inmiddels voor begraving gesloten begraafplaats bij de Sint-Willibrorduskerk. In overleg met de nabestaanden zijn honderden graven geruimd of verplaatst. De twee aanwezige natuurstenen elementen in dit deel van het park zullen blijven herinneren aan de vroegere functie.
 

Het bronzen borstbeeld van pastoor Roes, gemaakt door Albert Termote uit Voorburg, is bij de onthullings plechtigheid op 4 oktober 1951 door pastoor Van Dinter overgedragen in eigendom en beheer aan de gemeente Deurne. Burgemeester Roefs heeft die overdracht aanvaard.

Aan Pastoor
Roes
De boerenpionier
1864 - 1941

Plattegrond: