Kunst op straat

CC-100 (100 jaar Neerkant)

CC-100 (100 jaar Neerkant)
CC-100 (100 jaar Neerkant)
CC-100 (100 jaar Neerkant)
CC-100 (100 jaar Neerkant)

Kunstenaar: P.G. Hermans
Straatnaam: Dorpstraat
  Neerkant
Materiaal: Brons, RVS

Omschrijving:

Het kunstwerk is ontworpen en vervaardigd door Peter Hermans uit Helenaveen. Hij is bij het ontwerpen uitgegaan van de geschiedenis van Neerkant, voorheen bestaande uit de buurtschappen Heitrak (aangewezen op Liessel) en Moosdijk (aangewezen op Meijel).

Het kunstwerk toont twee letters C, voorstellende de beide buurtschappen, met in het midden een plastiek van de vroegere kerktoren. De twee C's zijn zodanig ten opzichte van elkaar geplaatst, dat ze samen een cirkel vormen, daarmede de eenwording van de twee buurtschappen aangevende met de kerk als bindende factor. De C's rusten op een verticale drager die als het cijfer 1 kan worden gezien. Samen vormen ze dan het getal 100.

Het oplopende stenen plateau heeft de grondvorm en de afmeting van de oude kerktoren; een achthoek met een doorsnede van vijf meter. Hierin zijn de letters NEERKANT geplaatst. Het horizontale centrum van het plateau is een achthoek met een doorsnede van twee meter, gelijk aan de grondvorm en de afmeting van de voormalige torenspits. Hierin zijn de jaartallen 1890-1990 geplaatst.

De twee C's en de drager zijn uitgevoerd in roestvrij staal, het plastiek in brons, terwijl voor de plateaus bestratingsmateriaal wordt gebruikt. Het kunstwerk heeft een hoogte van 3,40 meter

In de bestrating staat geschreven:

Neerkant 1890 - 1990

Plattegrond: