Kunst op straat

Oorlogsmonument, Wegkruis

Oorlogsmonument, Wegkruis
Oorlogsmonument, Wegkruis
Oorlogsmonument, Wegkruis
Oorlogsmonument, Wegkruis
Oorlogsmonument, Wegkruis

Kunstenaar: Antonie Aarts ( - )
Straatnaam: Hanenbergweg
  Deurne Zeilberg
Materiaal: Divers
Jaar van plaatsing: 1947

Omschrijving:

Het Oorlogsmonument Zeilberg is te vinden bij de kruising Hanenbergweg - Kranenmortelweg.

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd er hevig gevochten in de Zeilberg. Toon Arts had een schuilkelder en de buurt maakte daar dankbaar gebruikt van. De familie Jan Aarts zat ook in de schuilkelder toen het huis van Aarts werd platgeschoten. In de schuilkelder gebeurde toen ook nog iets moois! De vrouw van Jan Aarts was hoogzwanger en Jan moest een vroedvrouw gaan zoeken, terwijl het granaatvuur maar bleef doorgaan. De vraag in de kelder was: "Zal Jan wel terugkomen?" Hij kwam terug, met de vroedvrouw! En daar werd Erna Aarts geboren.

Het oorlogsmonument werd opgericht omdat de vrouw van Jan had gezegd dat zij, als hij levend zou terugkomen en zij levend uit de schuilkelder kwamen, een wegkruis zou laten plaatsen.

Het eerste wegkruis werd op 26 september 1948 ingezegend door pastoor Van Aalst. Bij de inzegening was het monument nog niet helemaal af. De namen moesten nog op de marmeren plaat komen maar waren nog niet compleet.
De smeedijzeren letters Gegroet, O Kruis onze enige hoop 1940-1945 ontbraken ook nog. Het monument werd gebouwd door aannemer Leo van de Mortel. Ieder jaar moest 25 cent leges betaald worden aan de gemeente.

Het monument zoals het er nu staat is opgeknapt in 1988. De kunstenaar is Antonie Aarts.

In augustus 1992 werd het monument door vandalisme ernstig beschadigd, waarbij vooral de Christusfiguur het moest ontgelden. Het kostte de gemeenschap fl. 1.000,00 om alles weer op te knappen. De Gennepse kunstenaar Wim Bartels restaureerde het Christusbeeld.

In 2008 schreef Jan van de Mortel, samen met zijn dochter Miranda, het boek In stilte herdenken, waarin de Zeilbergse oorlogsslachtoffers uitgebreid beschreven worden.

Het monument is nu eigendom van de gemeente.

Plattegrond: